Відмовилася від використання картопляних очисток на своєму городі по ряду причин. Розповідаю, чим їх краще замінити
У радянські роки наші мами і бабусі вміли отримувати користь з усього, що є під рукою. Навіть картопляні очистки пускали в справу. Пам’ятаю, як бабуся збирала очищення, сушила і застосовувала потім в городі. До речі овочі вона вміла виховувати, завжди своя картопля, морква та огірки були. Але сьогодні, коли в магазинах полиці ломляться від добрив закопувати очищення на грядках – вчорашній день. Розповім, чому я відмовилася від цього природного добрива і чим замінила.
Мене звуть Ксенія, я зібрала для своїх передплатників список інструментів, які спрощують роботу і навіть частково заміняють ручну працю в саду і городі. Періодично я роблю нові збірки для городників і квітникарів. і оновлюйте сторінку, щоб побачити прихований пост з підбіркою.
Які культури удобрювали картопляними очищеннями
Вважалося, що картопляні очистки в якості добрива будуть корисні для:
- ягідних культур –смородини, агрусу, малини;
- баштанних – кавуни, гарбузи, патисони, кабачки;
- капусти, огірків;
- зелені – ревеню, часнику, портулаку, шпинату, салату, селери.
- плодових дерев – сливи, яблуні, груші, персика.
Важливо! Картопляні очищення – це корисна органіка, яка приносить користь, коли перегниває і повертає накопичені поживні речовини назад в грунт. У очищеннях міститься крохмаль, калій, вітамін С, залізо, фосфор, магній, розчинні рослинні жири і кислоти.
Що з ними робили
Раніше, у радянський час очищення в городі використовували так:
- Закопували під смородину. Або запарювали на годину-дві у відро з окропом і остившім відваром поливали малину.
- Робили настій – заливали кілька жмень картопляних очисток у відрі гарячої (але не киплячою) водою і наполягали 2 – 3 доби. Цим настоєм можна було поливати будь-які культури, від огірків до полуниці.
- Робили картопляну борошно – сушили очищення і потім перетирали їх дуже дрібно, майже в борошно. Цю муку можна закопувати в грунт поряд з рослинами, або посипати землю зверху – після поливу або дощу вона розчиниться і живить коріння.
Зверніть увагу! Добриво з картопляних очисток не застосовують для рослин родини пасльонових, таких як картопля, помідори, перець, фізаліс, баклажани. У цих культур загально шкідники, а на картопляних шкірках можуть залишитися збудники хвороб.
Слабкі сторони натурального добрива
При всій корисності картопляних очисток, у них є і недоліки:
- Картопляна шкірка – улюблена їжа гризунів, колорадських жуків, слимаків і навіть птахи часто намагаються розкуштувати очищення, приймаючи їх за щось їстівне. Зрозуміло, що шкідники очищеннями не обмежаться і позбавлять вас врожаю.
- Якщо занадто часто удобрювати землю очищеннями, то в ній можуть почати розвиватися шкідливі мікроорганізми та грибки, для яких крохмаль є живильним середовищем.
- До використання їх потрібно десь зберігати. В квартирі таке “добриво” протягом зими збирати досить важко.
Тому я замінила очищення на комплексні підживки, компостом, перегноєм, які зручно дозувати і вносити коли потрібно. Крім того, вони не містять крохмаль, який може забруднювати грунт, викликаючи зростання непотрібних бактерій.
Найкраще застосування для картопляних очисток.
Резюмую свою думку: якщо хочеться використовувати картопляні очистки в городі, то варто їх застосовувати тільки в якості додаткового добрива, але не брати за основу. Не варити і не сушити спеціально, а використовувати в сирому вигляді, і краще всього відправляти в компостний ящик. Компост з картопляних очисток ефективніше, ніж просто розкладання харчових відходів по городу.